2019. március 2., szombat

Nem csak ajándékba! - La Trappe pakk bemutató

A blog már csak archívum, ha kíváncsi vagy az új sörtesztjeimre a Youtube-on, kattolj a linkre. ;)


Alapvetően nem vagyok teljesen kibékülve a hazai hipermarketek sörkínálatával, hiszen mind az árazással mind magával a szortimenttel kapcsolatban bőven vannak fenntartásaim. Ugyanakkor el kell ismernem, hogy az ünnepi időszakban nálunk is elég durván el tudnak szabadulni az indulatok, és ilyenkor egészen izgalmas darabok is feltűnnek a polcokon. Mégpedig pakkok formájában. Ilyenkor nem lehet úgy végiglapozni egyik akciós katalógust sem, hogy ne botlanánk legalább kétoldalnyi italos ajándékcsomagba, és bizony ezek között sörök is szerepelnek. Ráadásul nem is akármilyenek, egyes pakkok teljes felsőkategóriás sorozatokat rejthetnek, mint jelen cikkünk tárgya… nyilván megkérik az árukat, de ha valaki tájékozott, sok esetben rájön, hogy nagyjából annyira jön ki egy üveg, mintha egy fővárosi speciális üzletben venné őket. A hiperek logikája persze nem ez lehet amögött, hogy ilyen drága és felsőkategóriás csomagokat behoznak ilyenkor, hanem egyszerűen annyi a történet, hogy bíznak abban, hogy egy karácsonyi vásárlási lázban lelkes laikusok is kifizetnek ennyit sörért, ha ajándékba veszik. Ugyanakkor ha valaki mindössze a hiperek kínálatához fér hozzá, de mégis komolyabban érdeklődik a sörök iránt, akkor ezek remek alkalmak arra, hogy komoly darabokat egyszerre, szép csomagolásban, gyakran logózott pohárral vagy kehellyel együtt beszerezzen. Én legalábbis így szoktam eljárni, különös figyelmet fordítva a Metro pakkjaira, de az Intersparnak és az Auchannak sem kell általában szégyenkeznie…
Egyik ilyen ünnepi feltankolás eredménye lett ez a La Trappe pakk is, ami egyébként évről évre vissza szokott térni több helyen is, szóval érdemes keresni a karácsonyi szórólapokban vagy éppen a húsvéti ínyenckatalógusokban. Mert hogy ez egy jó pakk. Nagyon is. ;)

A La Trappe sörök a trappista sörök kategóriájába tartoznak, ami a belga apátsági ale-eknek a krémjét jelenti tulajdonképpen. Nevük amúgy egyszerűen onnan ered, hogy a trappista szerzetes rendhez köthetőek, manapság is csak az a termék kaphatja meg az „authentic trappist product” pecsétet, amelyet valóban az ehhez a rendhez tartozó barátok főznek. Jelenleg egyébként hét sörfőzde jogosult ennek a használatára, melyeknek a termékeit természetesen fővárosi speciális sörboltokban azért kis kutakodással össze lehet szedegetni, de hipermarketekben is feltűnik jó néhány, és ha belevesszük az ünnepi időszakok pakkjait is, akkor nem keveset meg lehet vásárolni vidéken is. Most az egyetlen holland nemzetiségű trappista gyártó termékeiről lesz szó, bár igazából ennek nincs jelentősége, hiszen attól, hogy ők nem belgák, mint a másik hat, ugyanolyan hagyományos belga típusokat főznek. A pakk egészen konkrétan egy belgian strong ale-t, egy dubbelt, egy tripelt és egy quadrupelt rejt. Grátiszban pedig kapunk mellé egy gyönyörű logózott kelyhet is, bár érthetetlen módon csak két és fél decis… legalábbis szerintem a 0,33-as palackokhoz ez annyira nem előnyös, de annyi baj legyen, a lényeg hogy szép és a sörök is jól mutatnak benne. :)

Az ára pedig… nos, amikor ezt vettem, akkor nyolcszáz forintra jött ki egy üveg ára, ha úgy számoltam, hogy a kehely ajándék. Ez standard felsőkategóriás belga ale ár, teljesen rendben van… persze első hallásra soknak tűnhet, főleg azoknak, akik még csak most ismerkednek ezzel a kategóriával, de még egyszer mondom, ez korrekt ár ezért a minőségért és egyébként sem ezeket kell ivósörnek venni, arra tökéletesen megfelel mondjuk bármelyik Urpiner Szlovákiából. De ha valaki nagyon számokban gondolkozik, akkor neki itt van ez is: véleményem szerint ez egy 9/10-es ár/érték arányú csomag. :) Nah, de akkor nézzük már meg egyesével ezeket a La Trappe-ket! ;)

//La Trappe Isid'or//


Az Isid’or nevezetű a belgian strong ale a pakkból, és egyben ez a legritkább darab. Sosem láttam még hiperben ezt külön, még Metroban sem, szóval ennek az exkluzivitása már önmagában jelentősen emel a pakk értékén. Mikor megvettem ezt a pakkot, ez a sör konkrétan számomra is teljesen új volt, sosem ittam még ilyet előtte, holott a többi La Trappe-t már ismertem. Mindenesetre ahogy sejtettem, ebben sem kellett csalódnom! ;)

Félbarna vöröses beütésű színe van, meg krémes habja, bár nem sok, viszont magas alkoholtartalmú ale-hez képest egészen tartósnak bizonyult. Illata nekem egyszerre volt fűszeres és gyümölcsös, és ízében sem a tipikus trappista ale. Kezdjük azzal, hogy elsőre kimondottan fűszeres volt egy határozott keserű lezárással, viszont ahogy fogyasztottam - és kétségtelen hogy közben melegedett is - először átfordult egy krémes, karamelles, kevésbé keserű lezárással rendelkező karakterbe, majd megjelent benne egy gyümölcsösség is. Azonban ez minden kétséget kizáróan nem erdei gyümölcsösség/piros gyümölcsösség volt, hanem valami más, talán valami almás vonulatot sikerült inkább felfedeznem benne. A végefelé pedig előjött belőle az a diós, mogyorós, karamellel megtámogatott íz, amit mondjuk egy Trappistes Rochefort 10-esből már jól ismertem. Összességében ez az a sör, ami tényleg kiérdemli a komplex jelzőt, hiszen a kortyolgatás során több arcát mutatta meg, de ennek ellenére meg nem annyira testes, eltelítős, mint egy hasonlóan komoly ízvilággal rendelkező quadrupel mondjuk, hanem belga ale mércével mérve könnyed, ebből még egy üveggel simán meg lehetne inni egyből utána... vagy ha nem pont ezt, még valami hasonló testességűt biztosan.

//La Trappe Dubbel//

 
A második tesztalany, ahogy a neve is mutatja, egy dubbel. A habja ennek is krémes, de nincs sok, tehát hasonló, mint az Isid'oré. Illata pörkölt malátát és némi erdei gyümölcsösséget sejtet, de persze igazán az íze a lényeg, szóval… első kortyoknál, mikor még viszonylag hidegebb volt a sör, a pörkölt malátás ízjegyek kerültek előtérbe, azok közül is leginkább a kávé. Azonban kis melegedés után beáll a tökéletes egyensúly a kávé, és az erdei gyümölcsösség között, utóbbiból egyébként úgy vettem észre, az áfonya a leghangsúlyosabb, de a cseresznye és a meggy is feltűnik. A kortyérzet természetesen krémes, az alkohol jól elrejtett, csak kis, melengető érzetet ad, ami számomra pont kellemes. Természetesen a kávét leszámítva teljesen édes karaktere van a sörnek, még annyi keserű lezárása sincs, mint az Isid'ornak, de szerintem egyáltalán nem gejl, hanem kellemesen krémes.

//La Trappe Tripel//

 
A harmadik darab „meglepő módon” egy tripel, és hát senki se számított volna rá, hogy a habja olyan lesz, mint többinek, nem? :D Nah, de… narancsos beütésű, opálos, "világos" színe van, illata gyümölcsös, de nem annyira intenzíven, mint mondjuk egy újhullámos ale, amit teletömtek citrusos aromakomlókkal. Íze viszont már kimondottan burjánzóan gyümölcsös. Természetesen javarészt trópusi gyümölcsökből épül fel, melyek közül szerintem leginkább a narancs a domináns, ugyanakkor megvan benne egy hangsúlyos barackos vonal is, hasonló, mint amit a Lidl-ben egyszer időszakosan – és minőségéhez képest nevetségesen alacsony áron - kapható Abbaye de Vauclair Tripelben éreztem anno.

//La Trappe Quadrupel//


Nos, hát a végére elérkeztünk a legtestesebb, legerősebb La Trappe-hez, melynek vöröses beütésű félbarna színe van. A habjáról nem is szólnék, hisz ugyanolyan, mint az összes többié, illata leginkább karamelles, de nyilván az íze a legérdekesebb úgyis. Bár egyértelműen édes a kortyérzet, viszont a rengeteg maláta ellenére is kellemesnek, krémesnek és nem túlzóan gejlnek éreztem. Ízében a karamell jelentős szerepet játszik, mellé megjelenik az a diós-mogyorós jelleg, amely megvan a Trappistes Rochefort 10-esben is, illetőleg gyümölcsös is, ami itt amolyan citrusosságként jelent meg nekem, és talán egy icipici banánt is bele lehet képzelni... de leginkább citrusosság. Viszont tény és való, hogy nem annyira testes, mint a - már emlegetett, és ebben a kategóriában nálam kedvencnek számító - Trappistes Rochefort 10-es, itt nem jön ki az a nagyon sűrű jelleg annyira. Összességében jó sör a La Trappe Quadrupel, sőt igazi felső kategóriás ital, mint a többi La Trappe, de azért a Trappistes Rochefort 10-est határozottan jobbnak érzem... igaz, az picit drágább is. De arról a sörről majd egy másik posztban lesz szó! ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése