2022. augusztus 21., vasárnap

Gösser Stiftsbrau teszt

A blog már csak archívum, ha kíváncsi vagy az új sörtesztjeimre a Youtube-on, kattolj a linkre. ;)


A Gösser Marzen és a Gösser Naturweizen mellett még a Gösser Stiftsbrau tartozik a Gösser hétköznapibb, „alapabb” szériájába, mondhatnám azt is, hogy ők így együtt az alap trió, hiszen a csatos üveges zwickelek mind designban mind árban prémiumabb szintre lettek pozícionálva, a heller bockjuk meg eleve limitált cucc, csak a két nagy keresztény ünnepre, karácsonyra és húsvétra főzik.

A Gösser Stiftsbrau ennél fogva nem is túl különleges a típusát tekintve, egy egyszerű barna lagerről van szó, tehát olyasmi, amit a legtöbb nagyüzem azért szokott készíteni… legalábbis errefelé Közép-Európában. Igaz, pont a sógoréknál annyira nem elterjedt, hogy az alap marzenjüket egy tmavyval egészítsék ki, inkább elterjedtebb, hogy pincesört vagy weizent csapnak mellé. Viszont a Gösser szortimentjébe belefért egy barna lager, ami tök jó, legalábbis szerintem, mert én kedvelem ezt a típust… ha jól csinálják, és főleg ha az ízlésemnek megfelelően csinálják.


Négy éve, mikor először kóstoltam a Stiftsbraut ezt pont nem éreztem, mert totál hiányzott belőle mindenféle olyan kesernyésebb ízjegy, amit pörköltmaláta adhat, sőt egyáltalán csak a tömény karamelles édességről szólt: tehát olyan volt, mint a Murauer barnája, ami szintén nem jött be. Ez az üveg viszont rám cáfolt, vagy inkább a régi kóstolási tapasztalatomra, mert az igaz ugyan, hogy az illata ennek is erőteljesen édes volt, amolyan malátasziruposan némi erdei gyümölcsös jegyekkel, viszont az ízében már ott volt egy markáns kávésság is. Az tette ki a korty nagyrészét, a zárásnál pedig ott volt az a bizonyos erdei gyümölcsösség, ami tök jó balance-ban volt a kávéssággal. A teste is pont megfelelő volt, papíron egyébként 11,8 ballingos, és ezt simán el is tudom hinni a tesztelés után. Az ára kb. a másik kettő alap Gösserhez igazodik, egy euro tíz cent volt az osztrák Intersparban, ami teljesen rendben van, ahogy maga a sör is, szóval ha a nyugati szomszédainknál egy jó barna lagert kerestek, akkor a Gösser Stiftsbrau szerintem egy jó választás lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése