2019. július 2., kedd

//Vendégcikk// Békésszentandrási Hathárom Porter sörteszt


A blog már csak archívum, ha kíváncsi vagy az új sörtesztjeimre a Youtube-on, kattolj a linkre. ;)


A Szent András Sörfőzde nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy a focin kívül sörben is elverje az angolokat. Lássuk sikerült-e nekik.

A soproni Intersparban járva éppen Primatorért mentem volna, de a készlet pont le volt rabolva (igen így szépen magyarosan), ezért valami más újdonság után néztem, és ekkor akadt meg a szemem jelen tesztalanyunkon. A szentandrásiakról alapvetően jókat tudok írni, a magyar főzdék közül a nívósabbak közé tartoznak.

Az üveg címkéje meglehetősen informatív, felsorolják a felhasznált malátafajtákat (Maris-otter-, müncheni, karamell- és csokoládé) és komlót (East Kent Golding), valamint feltüntetik, hogy a sör 13 balling fokos és 4,9 V/V% az alkoholtartalma.

Az üveget kibontva kifejezetten intenzív illatok terjednek szét, egyfajta kekszes, süteményes, csokoládés elegyet éreztem. A sört pohárba töltve annak tartós habja keletkezett, és egy kicsit meglepett, hogy a sör színe nem a portereknél megszokott fekete, hanem halványabb barna, mely kisebb gyanút keltett benne, mely a kóstolásnál tovább erősödött.



Az ízében visszaköszönt a már említett kellemes édeskés, süteményes jelleg, ugyanakkor kicsit olyan érzésem volt, mintha ez egy olyan porter lenne, mely a bitterek néhány jellegzetességét is magán viselné kezdve a halványabb színnel és a kekszes ízjegyekkel. Vagy mintha ebbe az egy sörbe bele akarták volna pakolni a teljes angol sörkultúrát. Ugyanakkor a bitterekre jellemző keserűségnek, karcosságnak nyoma sincs, a sör kellemesen krémes, édeskés, és itatja magát. Bár így is elég intenzív az íze, szerintem ha még egy kicsit testesebbre csinálták volna, akkor lenne az igazi, de így is egy kiváló darabról van szó, igaz én elfogult vagyok a porterekkel/stoutokkal kapcsolatban. Még pár szót érdemes lenne szólni az áráról, ugyanis 700 Ft volt fél liter, ami tekintve, hogy porterek/stoutok közül a legolcsóbb sörök sem kaphatóak 600 Ft-nál olcsóbban itthon, nem is tekinthető vészesnek, főleg, hogy kicsit próbáltak csavarni az eredeti megközelítésen.

Tehát zárásként leszögezhetjük, hogy az angolok legyőzésére tett kísérlet nem is sikerült rosszul.

Ár/érték arány: 9/10.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése