2018. november 5., hétfő

Urpiner összefoglaló

A blog már csak archívum, ha kíváncsi vagy az új sörtesztjeimre a Youtube-on, kattolj a linkre. ;)


A Banskobstricky Pivovar termékei látszólag nem igazán tűnnek ki az átlag szlovák nagyüzemi sörök közül, és az igazat megvallva nagyon sokáig a legkevésbé ismertek közé tartoztak. És igazából hiába a sok gyakori akciózás és a tény, hogy az összes szlovák nagyáruház polcain ott figyelnek, a legtöbben nem is igazán hallottak róluk, és megszokásból nyúlnak a széles körben ismert 12 ballingos Zlaty Bazantok után még akkor is, ha az Urpinerek halomban állnak mellettük olcsóbban. Félreértés ne essék, a magyar nagyüzemi rögvalósághoz képest egy 57 centre akciózott valódi „Arany Fácán” akár még egészen magas szintűnek is tűnhet, azonban mégiscsak egy semlegesebb ízű, kompromisszumos népsör.
Ezzel szemben az Urpiner a maga tradicionális és egyszerű módján, de valóban jól összerakott, karakteresebb termékeket kínál. Persze az ízvilág, amit kapunk nem jelent senkinek meglepetést, aki ivott már legalább korrekt cseh lagereket, de az tény, hogy a csehes érzetet a szlovák nagyüzemiek közül leginkább az Urpinerek tudják átadni. A szortiment egyébként egy tétel kivételével a hagyományos cseh (és szlovák) lager vonalon mozog, találunk itt könnyed 10 ballingos ivósört, a zászlóshajónak tekinthető 12-es pilsner természetesen nem maradhatott ki, az erősebb sörök kedvelői kaptak egy komolyabb, 16-os szárazanyagtartalmú világos lagert, és természetesen a kötelező tmavy sem maradhatott el, a sort pedig az újhullámos trendeket meglovagoló termék zárja. De nézzük meg őket ennél részletesebben! ;)

Urpiner Classic: A szortiment leggyengébb és ezáltal legolcsóbb darabja. Őszintén szólva be kell vallanom, hogy nem igazán rajongok a 10 ballingos pilsekért. Nagyon kevés van, ami igazán bejön, így ha tehetem, ivósörnek is inkább a sűrűbb 11-eseket és 12-eseket vásárolom, de az a helyzet, hogy van azért pár kivétel. Az egyik ilyen pedig az Urpiner Classic, amely persze vizesnek érződik, mint az összes többi fajtársa, de a komlózást szépen odatették benne, az ugyanolyan markáns, mint a 12-esük esetében, és tulajdonképpen ez elviszi a hátán az egészet, így azt mondom, hogy nagy melegben a vizes könnyedsége és a keserűbb karaktere miatt egészen jó szomjoltó lehet. Egyébként megjelenésre is egészen impozáns, habár nyilván világosabb színű, mint az Urpiner Premium, a habja ugyanolyan szép összefüggő és tartós, az illata pedig nem meglepő módon szintén nagyon hasonló módon friss, komlós.



Urpiner Dark: Ha szárazanyagtartalom szerint megyünk sorba – és akkor már csináljuk így – akkor a következő alany a Banskobstricky Pivovar barna lagere, amely 11 balling fokos.  
Ahogy az sok cseh tmavynál(amiket éppen ezért a címkén sokszor cernyként tüntetnek fel) előfordul, úgy itt is pohárba kitöltve rögtön konstatálhatjuk, hogy tök fekete színe van, akár egy stoutnak. Az éjfekete italon nagylyukú, barnás hab keletkezett… most nagyon szép lenne, ha azt írhatnám, hogy minden egyes alkalommal, de az a helyzet, hogy két éve iszom ezt a sört viszonylag rendszeresen, és azért előfordult, hogy az egyik szériának alig volt habja. És nem, nem járt le, az ízével sem volt semmi, egyszerűen csak akármit csináltam, akárhogy öntöttem, nem igazán sikerült kikényszeríteni belőle azt a szép habképződményt, amit fent említettem. De azóta nem volt ilyen probléma, szóval gondolom csak az az erésztés volt ilyen. Illata étcsokis és kávés, nem meglepő módon ez köszön vissza az ízében is, a pörkölt maláta szokásos jegyeit nagyon szépen kidomborították egy száraz kortyérzetben, ami a sok édes – és esetenként émelyítő… khm… khm Steiger Dark és Saris Tamavy - szlovák barna lager között felüdülés jelent, főképp számomra, mert tmavyk esetében sokkal inkább ez az ízlésem. Ha valaki szintén így van vele, akkor nyugodtan szerezzen be egyet, mert a maga stílusában az Urpiner Dark egy igazán jól sikerült darab.



Urpiner Premium: A gyár zászlóshajója pedig mi más lehetne, mint egy igazi 12 balling fokos pilsner. És abból tulajdonképpen egy tipikus, de mindenképpen profin elkészített példány az aranysárga színével, a szép egybefüggő fehér habjával, a friss komlós illatával. Íze természetesen a szokásos édes-keserű párosításra épül, de egyértelműen a keserűbb, komlósabb irányba tolták el, amitől ezt egy igazi, tradicionális pilsnernek érezzük, amely annyira jól hozza a csehes jellegeket, hogy simán odatehető egy Pilsner Urquell vagy Krusovice Imperial mellé.



Urpiner Extra Chmeleny: A gyár legújabb termékében, a 14 balling fokos Urpinerben egy hidegkomlózott lagert üdvözölhetünk, mely hasonlatosan a Dreher Hidegkomlóshoz nagyüzem kezéből került ki a piacra annak ellenére, hogy tipikusan kisüzemi típus. Persze érthető módon a gyártó szeretne lépést tartani a trendekkel a Dreherrel egyetemben, ami nem gond, de a Dreher esetében ez a kísérlet nem sült el túl jól… és most még finoman fogalmaztam. Szerencsére az Urpiner Extra Chmeleny esetében más a helyzet. Ha tömören kéne megfogalmazni, akkor azt mondanám, egy ideális világban ilyen lenne a Dreher Hidegkomlós is. Ahogy felszisszentettem a dobozt, máris megcsapott az intenzív aromakomlós illat. Oké, persze itt még a Dreher termékénél sem volt akkora gond, a fő különbség az ízlelésnél bukik ki. A korty az Urpiner esetében végig a kimondottan citrusos komlóról szól, nem fárad el a sör, és a lecsengés nem is lesz sose csapvíz jellegűen unalmas vagy bántó. A 14 balling foknak köszönhetően van teste is rendesen, nem olyan fájdalmasan híg, mint a Dreher Hidegkomlós, és a 6% alkoholt sikerült elég jól elrejteni benne, csak némi halovány alkoholmeleg olvad bele diszkréten az összképbe. Persze nem egy bonyolult darab, és nyilván nem ér fel a jobb kisüzemi sörökhöz, de egy nagyüzemtől szép teljesítmény.

                                                                              

Urpiner Exclusive: Az Exclusive elnevezés egy erős világos lagert takar, azonban korántsem arról van szó, mint sok itthon kapható strong pale lager esetén, hogy a vékony testhez magas alkoholfok társul, így pedig az alkohol íze kiüt és karcossá teszi a kortyérzetet, sőt uralja is azt… na, itt van megfelelő test is a 7% mögött, méghozzá 16 balling fok. De kezdjük az elején! Mikor kitöltöttem pohárba, először merő hab volt az egész, pedig döntve öntöttem. Végül sikerült korrigálni ezt a képen látható állapotra, de a szép, összefüggő hab – ami már megszokott a márkától - szinte végig megmaradt. Illata fura egyveleg, alkohol és komló keveredik. A korty eleje malátásan édeskés, hozzá még barna lagerekből ismerős karamelles ízjegyek társulnak, és habár azért összességében inkább malátás karakterű, viszont a lezárás már száraz, és hoz magával komlókeserűt. Az alkoholmeleget is érezni kissé, ott van az benne, de nem zavaróan, inkább a kortyérzet szerves részeként, habár ahogy a sör melegszik úgy azért egyre jobban kiütközik… de engem alapvetően nem zavart. Nyilván tudom, hogy sokaknál a teste meg az alkoholtartalma miatt ivósörként nem játszik, de ahogy említettem a sörös kiemelt posztban, nálam ez nem akadály…



… ezért tulajdonképpen azt tudom mondani, hogy nálam az összes Urpiner kiváló ivósör. Nem újszerűek és nem különösebben izgalmasak, de azt, amit szerintem el akartak velük érni, az maximálisan sikerült. És hát, amiről még nem beszéltünk, de fontos kiemelni… az árak. Odakint alapáron is az olcsóbb szlovák sörök közé tartoznak, majd hogy nem a közepesen szar Steigerekkel és Corgonokkal rakták egy kategóriába őket, de mindenképpen alacsonyabb az áruk, mint a nagynevű Zlaty Bazant termékeknek vagy az import cseheknek, egészen konkrétan 60 és 83 cent között mozognak alapáron. Plusz mostanában sokat is akciózzák őket, ilyenkor legtöbb esetben 50-60 centért meg lehet őket vásárolni. Idehaza nem lehet kapni őket, viszont… nos, hát nem véletlenül ez lett az első sörös bemutatóm. Ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy november 8-án megtörik a jég, mert a magyar(!) Lidl behozza a Classicot, az Extra Chmeleny-t és az Exclusive-ot méghozzá egészen kedvező 160 és 230 forintos áron. Érdekes kísérlet, meglátjuk, hogy mennyire fog idehaza sikert aratni, mennyire viszik majd és egyáltalán mennyire mernek majd próbálkozni velük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése