2018. november 30., péntek

Black Wych teszt


A blog már csak archívum, ha kíváncsi vagy az új sörtesztjeimre a Youtube-on, kattolj a linkre. ;)


A Wychwood Brewery termékei képezik talán a harmadik legelterjedtebb angol sörszortimentet kis hazánkban. Nincs olyan nagy választék belőlük, mint a Fuller’sekből és a Wells & Youngs termékekből, és úgy vettem észre, nem is kapnak akkora figyelmet, mint ez előbb említett két márka, pedig megérdemelnék.
Először is a kedvencemet mutatnám be közülük, a Black Wychet, ami… nos, nehezen behatárolható kategória. Eleve elég nehéz a stoutokat és a portereket elkülöníteni egymástól, ezt pedig ráadásul egy ideig a Ratebeer a címkével ellentétesen stoutnak sorolta be ezt. Plusz ehhez még hozzájön, hogy a Black Wych esetében a koncepció sem egy hagyományos stout vagy porter elkészítése volt. Eleve a szokásos összetevők mellett megtalálható benne a zab, és olyan komlózása van, hogy felőlem lehetne akár Black IPA is… de ne szaladjunk ennyire előre! :D

Először csak szemléljük meg az igencsak designosra sikeredett üvegből kitöltött italt. Színe természetesen éjfekete, mint úgy egyébként minden stout és porter, és ale-ekre jellemzően a habja nem tartott sokáig, pedig szép nagy lyukú és krémes volt, az illata meg kávés... oké, idáig a hagyományos mederben folynak a dolgok. A korty alapvetően száraz és keserű, nagyon hasonlít a Köstritzer Schwarzbierhez. Természetesen megvannak benne a pörkölt malátás, kávés, és étcsokis(utóbbi elég jól érződik sok más hasonló ízvilágú sörrel ellentétben) ízjegyek, de emellett van benne egy határozott - bár nem annyira burjánzó, mint a belgák esetében - erdei gyümölcsösség, ami ellensúlyozza szárazságát és hosszantartó keserű utóízét. A zab egyébként fogalmam sincs, hogyan járul hozzá a végső ízvilághoz, de tulajdonképpen talán nem is lényeges, hiszen az összkép mindenképpen komplex és izgalmas, így számomra a Black Wych kiemelkedik az átlag porterek és stoutok közül.

Végül az áráról essék még szó… alapjáraton ha szupermarketet kell megnevezni, akkor Intersparban kapni, ott 900 forint, ami azért kicsit sok érte, ha valakinek van lehetősége rá, akkor érdemes – mint úgy általában az angol és belga ale-eket – a Metroban beszerezni, ahol legutóbb 630 forint volt egy palack.
Ár/érték arány: 9/10.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése