A blog már csak archívum, ha kíváncsi vagy az új sörtesztjeimre a Youtube-on, kattolj a linkre. ;)
Nyakunkon
vannak már az ünnepek, köztük Szent Miklós napja is, ezért úgy gondoltam,
ideális lenne feldobni egy tesztet erről a sörről, melynek neve a svájci
dialektusban Mikulást/Télapót jelent, ami egyébként nem véletlen, hiszen a
Schloss Eggenberg osztrák főzde svájci gyökerekkel rendelkezik, és hát ezt a
terméket minden évben csak egyszer, december hatodikán főzik. Ezt követően tíz
hónapig érlelik, és csak utána kerül a palackba, de ott is jobb, ha legalább
egy évet áll… az én példányom esetében egyébként teljesült ez a feltétel,
szóval egy igazán „érett” darab került tesztelésre.
A
Samichlaus hivatalosan egy duplabak, de a címkén igazából triplabaknak hívják,
ami bár nem szakszerű kategória, azonban egyáltalán nem túlzó, hiszen ez a sör
igencsak komoly paraméterekkel rendelkezik, lévén 32 balling fokos és 14%
alkohol van benne.
Kitöltve
pohárba – ahogy vártam - nincs habja, illetve egy pici azért van, de az pár
másodperc alatt el is tűnik. Színe természetesen sötét, de van egy kis vörös
beütése, kicsit úgy nézett ki a pohárban az ital, mint egy vörös bor. Illata
intenzív, alkoholos és gyümölcsös egyszerre. Belekortyolva… nos, elsőre az tűnik fel mennyire sűrű, pedig
engem a 24,5 ballingos Trappistes Rochefort 10-es már megedzett, de hiába: a 32
balling fok az 32 balling fok. Amint ezen a sokkon túlestem, kibontakoztak az
ízek. A korty természetesen eléggé alkoholos, de nem durva, zavaró és proli
érzetű, mint az olcsó strong pale lagereknél, hanem inkább egy kellemes,
melegítő karaktert ad a sörnek, amely igazán télivé varázsolja. Nem is karcos,
mint a Piraat, és nem is dominálja az alkoholíz a kortyot, emellé épülnek fel a
további ízek. Egyfelől van a töménytelen malátának egy szirupos édeskéssége, amit
a karamellesség tesz kellemessé, amúgy meg aszalt erdei gyümölcsösség érződik
még, bár azért nem olyan intenzíven kell elképzelni, mint egyes belga ale-ek
esetében. Ahogy kortyolgattam ezt a komplex italt és elméláztam a
gyümölcsösségén, arra jöttem rá, hogy még simán lehet asszociálni róla alkoholos
gyümölcsös desszertre, mint mondjuk a konyakos meggy vagy valami erdei
gyümölcsös sütire, amiben mondjuk sok a rum(aroma).
Idehaza
nem igazán lehet kapni, időnként feltűnik pesti szakboltokban horror áron(általában
jóval ezer forint felett), de leginkább egyetlen biztos beszerzési helyről
tudok, ez pedig az osztrák Interspar, ahol a minőségéhez képest egészen olcsón
lehet hozzájutni, 2,25 eurót kell érte konkrétan a kasszánál hagyni. Szóval én
mindenkinek azt ajánlanám, hogy aki arra jár, ne hagyja ki a Samichlaust, mert
egy igazán különleges italról van szó, amit legalább egyszer mindenképpen
érdemes megkóstolni. :)
Ár/érték
arány: 8,5/10.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése