2018. november 26., hétfő

Kaltenecker sörök a szlovák Lidlből


A blog már csak archívum, ha kíváncsi vagy az új sörtesztjeimre a Youtube-on, kattolj a linkre. ;)


A Pivovar Kaltenecker valószínűleg a leghíresebb és legelismertebb szlovák főzde, és egyben tulajdonképpen a határon túli kisüzemi szcéna húzóneve. A szortimentjük elképesztően széles: a rengeteg sör között találunk tipikusan új hullámos fajtákat, mint mondjuk az amerikai aroma komlós IPA-k, de az abban a térségben a legalapabb ivósörnek számító 10 ballingos pilsnerből is elkészítették a maguk interpretációját. Idehaza nem igazán árulják őket, csak fővárosi szakboltokban elérhetőek szerintem kimondottan túlzó(900 forintos) áron. Kint viszont jelentős lőrelépés történt az utóbbi időben, ennek legfontosabb eleme, hogy a Billa állandó kínálatba vett párat belőlük korrekt két eurós áron. Azonban nagyjából egy éve a Lidl még durvább ajánlattal állt elő, igaz szokásosához híven csak szezonálisan, de 1,4 euróért kínált három Kaltenecker sört, ami nyilvánvalóan olyan ajánlat, amit nem hagyhattam ki…

//Kaltenecker Yakima IPA//
Gondolom senkinek nem okoz nagy meglepetést, hogy ez egy IPA. ;) Paramétereit tekintve egyébként 13 balling fokos, malátából Weyermann, Müncheni és Carared került bele, komlók terén Amarillo és Mosaic van feltüntetve a címkén. Kitöltve láthatjuk, hogy jó opálos, akár még egy rostos lének is elmenne… na persze azért, mert szűretlen és pasztőrözetlen. Habja alig van, az is gyorsan elpezseg, de ale-ek esetében ez nem meglepő. Illata leginkább grapefruitos, és ízében is ez dominált nálam a citrusok közül. A citrusosság mellé édes, malátás ízjegyek kerültek kiegészítésként, a korty lezárása persze kesernyés, de nem vad és durva, sőt, igazából alig keserű az egész. Amolyan lágy, harmonikus IPA, amely inkább domborítja ki az aromakomlók gyümölcsös ízjegyeit, semmint a keserűjét. Én kedvelem ezt a vonalat (is) az IPA-k esetében, szóval nekem maximálisan bejött, olyannyira, hogy mikor nemrégiben megláttam a weizenjük és barna lagerük között a Billa polcán, nem volt kérdés, hogy veszek belőle a két eurós áron is. :)

//Kaltenecker Chopper IPA//
A Kaltenecker Ratebeeren jobbra pontozott, komolyabb IPA-ja, már olyan értelemben, hogy 15 balling fokos, tehát testesebb, mint a Yakima. Malátákból ebben kétféle van, Pilzeni és Caramünch, komlókból pedig Cascade és Chinook került bele. Nos, hát kitöltve egyből látszik, hogy sokkal sötétebb, mint a narancsos beütésű Yakima(igazából klasszikusan ezt a színt szokás a félbarnának hívni), de ez is opálos, hisz szintén szűretlen, pasztőrözetlen, habról gyakorlatilag itt sem beszélhetünk. Illatában érződik a minőségi amerikai komló, de jelentős karamellesség is árad a pohárból. Belekortyolva egyből érezni, hogy teljesen mást lőtt be magának, mint a Yakima. Itt először is van egy jó adag édes, telt malátásság, ami nyilván a 15 balling fok hozománya, a Caramünch maláta miatt a már illatában is jelentős karamellesség itt is markánsan jelen van. Utána jön a citrusos amerikai komló zuhatag, de itt nem a gyümölcsösségre fektették a hangsúlyt, hanem sokkal inkább a határozott keserűséget tolták előtérbe, mely hosszan tartó utóízt is kölcsönöz a sörnek. A maláta és komló egyébként tökéletes egyensúlyban vannak, tulajdonképpen hasonló koncepció, mint a Karpat True American Apache IPA, de azt is mondhatnám, hogy a hagyományosabb angol vonal felé húz. Szép darab ez is, bár ezt nem lehet kapni a Billában(legalábbis én még nem találkoztam vele), igaz a fent említett hasonló Karpat termék megtalálható náluk, és szerintem simán helyettesítheti ezt.

//Kaltenecker Saison//
Saison, azaz hagyományosan egy alacsony alkoholtartalmú, világos színű, gyümölcsös, ráadásul hozzáadott fűszerekkel készült, belga nyári frissítő ital. És egyébként természetesen az ale-ek népes családját gyarapítja. A Kaltenecker termékébe Pilzeni meg Bécsi maláta került, komlókból pedig Azzacat és Ellat használtak fel hozzá, a szárazanyagtartalma meg 12 balling fok. A két IPA-val ellentétben a szokásos összetevőkön kívül rozs és szárított narancshéj is került bele. Nos, a narancshéjat még értem, lévén ez ugye a szokásos belga fűszer, ami witekben is megtalálható, na de rozs? Oké, persze a Black Wychben meg zab van, és nagyon is jó sör, szóval félre az előítéletekkel! Mert bár habja ennek sincs igazán, az illata nagyon is rendben van, édeskés, citrusos, élesztős, és persze hát a narancshéj már itt kiütközik… lényeg a lényeg, kellemes. Íze meg… nos, picit malátás, picit élesztős, picit citrusos, picit fanyar, picit érezni a narancshéjat, és… oké, szóval végül is egy kellemes, kissé a witbirekre hajazó, bár azoktól azért megkülönböztethető ízvilágot kapunk. A rozst viszont én nem éreztem benne. A sör teljesen rendben van tehát, a célját simán eléri: nyári frissítő italnak tökéletes lehet. Ennek ellenére a ratebeeren gyakorlatilag a sárba döngölték, pedig szerintem semmi okuk nem volt rá. Oké, a Yakima és a Chopper jobb volt, de ennek a megvételét sem bántam meg egyáltalán, főleg ilyen áron ez is nagyon rendben volt. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése