A blog már csak archívum, ha kíváncsi vagy az új sörtesztjeimre a Youtube-on, kattolj a linkre. ;)
Az eddig is elég széles termékpalettával rendelkező Pivovar Karpat „True American” címszó alatt új sorozatot indított,
ennek egyik darabja a vaníliás porter. Legalábbis elméletileg annak kéne
lennie, csak éppen ez nem teljesen így van. Porternek mondjuk, hogy porter,
mert fekete a színe, jó adag pörkölt malátával és felső erjesztéssel készült,
csak éppen az a probléma(már amennyiben ez probléma… majd erre még visszatérek…
) hogy a vaníliát nagyítóval kell keresni benne. Pedig a Google fordítós címke
szerint ebben valami madagaszkári vaníliás bourbon rudak is vannak, ellentétben
Box Steam Funnel Blowerről, ami ugye csak a szokásos összetevőket tartalmazta,
mégis gyönyörű átkötéssel a pörkölt malátás ízjegyeket jól felismerhető
vaníliásság követte. Nos, ebben a sörben ilyen nincs. Most viszont, hogy túl
vagyunk azon, hogy mi nincs benne, elmondom, mi az, ami van, úgyis erre
kíváncsi mindenki! ;) A Karpat terméke egyébiránt egy izgalmas és érdekes
porter, amely erőteljes kávés illattal rendelkezik, továbbá ez az illat
keveredik mással is, amit hol étcsokinak, hol amolyan kissé alkoholos,
étcsokiba mártott konyakos meggyes bonbonnak éreztem. Íze is elég változatos,
bár az tény, hogy alapvetően közepesen száraz, és a tömény kávésság mindig ott
van, ám ez kiegészül (ez a legjellemzőbb), de a lassú kortyolgatás és
ízlelgetés alatt felbukkant dió és erdei gyümölcsösség is, de nem igazán
markánsan, hanem amolyan szerényen a háttérben meghúzódva szolid időnként
étcsokival kiegészítésként. Vanília két kortynak a legvégén egy pillanatra villant
fel, de akkor is csak halványan pislákolva, és valóban egy szempillantás alatt
kialudt. Következtetésképpen a Karpat True American Vanilla Portert nem ajánlom
annak, aki vaníliás sört szeretne inni, de mindenki másnak meg igen, aki egy
érdekesebb porterre vágyik jó áron, hiszen mindössze egy euro hetven centet
kellett érte a szlovák Billa kasszájánál hagyni.
Ár/érték arány: 8,5/10.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése