2018. november 18., vasárnap

Zlaty Bazant Medovy Porter teszt


A blog már csak archívum, ha kíváncsi vagy az új sörtesztjeimre a Youtube-on, kattolj a linkre. ;)


2013 óta minden karácsonyi időszakban a Heineken Slovensko a legismertebb márkájából piacra dob egy időszakos sört, a Zlaty Bazant Medovy Portert. Itt rögtön bele is lehet zavarodni a dologba, hiszen ebben a térségben, azaz mondjuk Közép-Kelet-Európában a duplabakokat hívják balti portereknek is, ami egy elég durva képzavar, hiszen előbbiek alsóerjesztésű sörök, míg ugye a portereket a felsőerjesztéshez kötjük alapvetően. Tehát a lényeg, hogy én először azt hittem, ez egy baltic porter lesz, azaz egy duplabak, csak ugye errefelé így nevezik. Azonban mind a Ratebeer mind a gyártó honlapja eloszlatta a tévhitet, ez bizony egy valódi, „rendes” porter, amely ténylegesen felsőerjesztéssel készül.

Kitöltve pedig meg is csodálhatjuk, ahogy magán viseli a porterek szokásos külsőségeit, mint például az éjfekete színt vagy a barnásra színezett krémes habot, bár utóbbi igencsak hamar eltűnt, a fotón is alig látszik. Illatában kávésság, alkoholosság és szedresség vegyül, együtt egy igencsak kellemes aromát alkotnak, amely már előrevetíti az ízélményt. Ugyanakkor mikor először belekortyolunk a Zlaty Bazant karácsonyi sörébe nem a konkrét ízjegyek fognak elsőként feltűnni, hanem maga a sör testessége. Persze, ott díszeleg az üvegen a 19 balling fok, de papíron kb. ennyi egy Paulaner Salvator is a maga 18,3-es extraktjával, ugyanakkor ezt a sört sokkal sűrűbbnek érezni. Legelőször haverokkal pattintottunk fel egy üveget, és egyikőjük, aki annyira nem ért a sörökhöz, megkérdezte, mi t jelent az a 19% az üvegen? Erre én nevetve azt feleltem, hogy annyit, hogy durván belerakták az anyagot, majd poénból hozzátettem, hogy ez olyan sűrű lesz, mint egy joghurt. Nos, azt kell mondanom, hogy bár nyilván túlzás ez a kijelentés, annyira talán nem is áll messze a valóságtól… persze a sűrűség meg az anyagtartalom egy dolog, ezt meg is kell tölteni ízekkel, és azt kell mondanom, hogy ez is tökéletesen sikerült. A pörköltes ízek, mint a kávé és az étcsoki tökéletes harmóniában egészülnek ki az olyan gyümölcsökkel, mint az illatában már érzett szeder, de itt már a kortyok során szilvásságot is felfedezhetünk. Az alkohol egyáltalán nem üt ki, ilyen test mögött az íze igazából szinte teljesen eltűnik, csak kellemesen átmelegít, de úgy gondolom, ez hozzátartozik a hideg, téli estékre szánt karácsonyi sörökhöz.

Igazából nem is tudom, mit mondhatnék még… nálam egyértelműen a Zlaty Bazant termékek közül a legjobb, tulajdonképpen sajnálom, hogy csak időszakos cucc, én ezt innám egész évben, főleg ilyen áron, hiszen a Billában négy euroért vettem egy pakkot, amiben négy három decis üveg van, illetőleg most a szlovák Tescoban akciósan 3,5 euroért is hozzá lehet jutni ugyanehhez a csomaghoz.
Ár/érték arány: 9/10.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése