A blog már csak archívum, ha kíváncsi vagy az új sörtesztjeimre a Youtube-on, kattolj a linkre. ;)
Az alkoholmentes sörök társadalmi megítélése nem éppen pozitív, az
utálatfaktora körülbelül a radlerek és ciderek szintjén mozog, és e kettőhöz
hasonlóan a konzervítív és sokszor egyúttal nem éppen minőségi söröket
fogyasztó egyének különféle negatív prekoncepciókat és tévképzeteket társítanak
hozzájuk. Hogy konkretizáljuk kicsit a dolgokat, a magyar átlag sörfogyasztók
jelentős hányada szerint a radlereket csak nők és melegek isszák, a ciderek
agyoncukrozott szarok, amikkel a tini lányokat szoktatják rá a gyártók az
alkoholra, az alkoholmentes sör pedig már egyenes út a guminő felé… nos, az
első két magyar városi legendáról történetesen tudom már, hogy hülyeség. Csak
az állít ilyeneket, akik nem tudják, hogy a radlerek az üdítők és limonádék
piacán játszanak, ezért nem a sörökkel kéne hasonlítgatni őket, és nem ittak
még rendes, ízesítetlen cidert, pláne nem szárazat… most azonban azt fogjuk
megvizsgálni, mi a helyzet az alkoholmentes sörökkel? Csak újabb tévképzet,
amely az átlag magyar kocsmák törzsközönségének tudatlanságából és tájékozatlanságból
fakad? Esetleg a sarki kocsmában, az Arany Ászok mellett hőbörgő alkoholistának
mégis igaza van, és ez esetben ezek a termékek még az ő korsójába csapolt
borzadálynál is rosszabbak? A folytatásból kiderül! ;)
//Lökd ide a (’mentes) sört! //
Az a helyzet, hogy a teszt nem lenne igazságos, ha csak az itthoni
kínálatból merítettünk volna, lévén… legyünk őszinték… a legtöbb olyan sör
idehaza, amelynek kapható alkoholmentes variánsa alkoholosan sem tartozik azok
a termékek közé, amelyekért pénzt adnék. Így hát újfent elzarándokoltam az
olcsón korrekt sört keresők Mekkájába, azaz Szlovákiába. Itt már a világ
alkoholmentes sörök esetén is kinyílik, a 22 centes sajátmárkás cucctól kezdve
a korrekt ivósörökön át a prémium darabokig van minden. Így végül egy 5-5-ös
felállásban terveztük egyik haverommal megmérkőztetni a két ország kínálatát a ’mentes
szegmensben…
//Romlott Paradicsom //
Kezdjük a nagyobb diverzitással rendelkező és reménykeltőbb
kollekcióval: a Szlovákiából származóval. A legelső tesztalanyunk az ottani
népsör, és egyben alkoholos változatban egy nem annyira erőteljes vagy
jellegzetes ízű, de korrekt anyagtartalmú ivósör, a világos Zlaty Bazant
alkoholmentes verziója. Kitöltve meglepően jól néz ki, és normális hab is
fejlődött rajta… azonban lelövöm előre a poént: az összes ’mentes sör szépen
nézett ki, de ez önmagában nem jelent semmit. Illata már kimondottan érdekes,
nyoma sincs a cseh/szlovák lagerekre jellemző jegyeknek, ez konkrétan körtés,
de nem igazán természetesen, hanem sokkal inkább valami fura mesterkélt módon.
A korty elején pedig vissza is köszön ez a műkörtésség, azonban itt még ez
hamar elillan, hogy tátongó ürességnek adja át a helyét, majd végül megérkezik
a zárás némi erőtlen komlókeserű képében. Ez elég borzasztóan hangzik, pedig
ahhoz képest, ami még hátravolt, nem is annyira az… és meglepő, de itt még
bizakodó voltam. Valószínűleg ennek tudható be, hogy a Zlaty barna ’mentese
esetében kimondottan megörültem a ribizlis illatnak, és kezdetben az édes,
kissé mesterkélt gyümölcsös íz még tetszett is, csak hamar rá kellett jönnöm,
hogy ez a műédesség legalább annyira émelyítő, mint a Sterling Forte vagy a
Csíki Mézes együttvéve, és a saját adagom elfogyasztása után arra a
következtetésre jutottam, hogy egy teljes dobozzal ebből képtelen lennék
meginni. Ha pedig valaki arra vállalkozna, hogy egy hosszasabb baráti
beszélgetés alatt legurít pár korsóval ebből, akkor szerintem rövid úton
cukorkómába zuhanna…
Miután így megcsömörlöttem a Zlaty barnájától, az Erdinger
’mentesétől vártam a felüdülést, lévén a német típusú búzákra eléggé jellemző,
hogy kellemes felfrissüléssel jár az elfogyasztásuk. Csak az alkoholmentes
szegmensben ez nem így van. Itt ugyanis semmilyen már ismert szabály, hagyomány
vagy szokás érvényét veszíti, a márkák nem jelentenek semmit, a nagy nevek
simán produkálhatnak ihatatlan szart, és a legprolibbnak tűnő darabok
jelenthetik az áhított kiutat. Az Erdinger alkoholmentes söre pedig nem hogy
nem mutatott menekülő utat, hanem még tetézte a megcsömörlésemet, hiszen
ugyanolyan ribizlis illattal nyitott, és nagyon hasonló tömény édességet
hozott. Egyébként az Erdingerrel kapcsolatban egy apróságot még megjegyeznék,
mielőtt továbbmegyünk: a szűretlenségét megtartották a ’mentes sörük esetében
is, tehát olyan opálos, mint egy tisztességes hefeweizen. A negyedik tételtől
már féltem, mint a tűztől, nem érdekelt, hogy ők csinálták a Maesticet is,
akkor is egy mindössze 22 centes sajátmárkás sörről volt szó, és hát, ha a
drágább és nagyobb nevek ilyen csúnyán megbuktak, akkor ettől mégis mit várjak?
Egy Bernard csatos üveget többre tartanak odakint, hiszen arra 23 cent a
betétdíj! Akkor mi került ebbe… ? Jól van, jól van, azért a címke szerint az
Argus ’mentes sörében is csak víz, maláta és komló van, de hát azért mégiscsak
a Gazda Svetly Leziakkal versenyez árban… mindegy, essünk túl rajta gyorsan ás
fájdalommentesen! És így is történt. Ugyanis az Argus ’mentese volt tényleg a
legfájdalommentesebb darab a szlovákiai kollekcióból, lévén jótékony
semlegességbe burkolózott leginkább, alig-alig ütötte fel a fejét a műkörtésség
benne, és így a tömény, émelyítően édes tételekhez képest ezt hamar és valóban
könnyedén le lehet gurítani. Az utolsó tétel viszont betette a kaput… amikor
lekaptam kupakot a nagynevű, és már prémium kategóriásnak számító Bernard ’mentes
variánsáról, olyan intenzíven áradt az üvegből az aroma, mint a hidegkomlózott
sörök esetében. Csak ezt a terméket gyanítom, hogy nem citrával meg cascade-val
kezelték, hanem esélyes, hogy inkább emberi testfolyadék került bele… elnézve a
címkén a tulajdonos perverz kárörömöt sugárzó fejét nem tartom
elképzelhetetlennek, hogy ő maga járult hozzá igencsak személyes összetevővel
ehhez a „cseh remekhez”. Egyébként ez a szag nem feltétlen idegen a Bernard
termékektől, mert erőteljesen hasonlított ahhoz is, amikor megromlott az egyik
Bernard Cerny Lezak, és a csatos üveg pukkanása után masszív szarszag kezdett terjedni
a szobában… A legszörnyűbb a dologban, hogy a szagának megfelelő ízjegyek
szinte teljesen kiszorították a műkörtésséget, szóval… ez kegyetlen szar. Erre
nincs más kifejezés. Vagyis van, csak az még durvább.
//És akkor ezek után idehaza… ? //
Aki a hazai piacról válogat, és kicsit is tudatosan, az ízélményt
figyelembe véve fogyaszt söröket már biztosan tapasztalta, hogy nem éppen
szerencsés helyen él. Hatványozottan igaz ez, ha leszűkítjük a kört az
országban nagyüzemek által előállított kínálatra, és ha ehhez még hozzávesszük,
hogy a nálunk jóval szerencsésebb térség is csúnyán elbukott az alkoholmentes
szegmensben, akkor szerintem megegyezhetünk abban, hogy jogosan tartottam a
haverom által válogatott termékektől. Azonban úgy voltam vele, hogy ha már
elkezdtük a tesztet, akkor fejezzük is be, ezért nekiestünk a hazai termésnek
is! Mindjárt kezdjük a Heineken csoport triójával, a Soproni Szűzzel, a Gösser
mentessel és a HejHó NullKommaNullával(baszki, ez tényleg úgy hangzik, mint
egy elcseszett üdítő :D).
Az ember azt gondolná, hogy nem igazán van különbség
közöttük a márkanéven kívül, azonban vicces módon a leginkább népiesnek és
legkevésbé prémiumnak gondolt Soproni Szűz valóban a legrosszabb a trióból,
mert bár nagyon hasonlít a Zlaty világosához, hisz körtés illattal nyit, a
korty eleje meg műkörtés, de utána az üresség mellé még valami alattomos és kellemetlen
mellékíz férkőzik be, amely talán annak köszönhető, hogy alkoholtól ugyan igen,
de kukoricagríztől nem szűz a Soproni termékcsalád tagja. Ilyenformán az
elfogyasztása bár nem ér fel a Bernard tortúrájához, mégis kimondottan
fájdalmas és erősen ellenjavallott. A második tétel, a Gösser ’mentese
kimondottan biztatóan indul, és eddig még nem tapasztalt mangós illattal
nyitott, ízében a műgyümölcsösség is eköré csoportosul, és… nos, az első
kortyok még egészen kellemesek. Csak az a baj, hogy itt is már a tömény édesség
miatt egy fél doboznyitól is simán meg lehet csömörleni, ezért… nos, mi mást
mondhatnék? Ez sem igazán ajánlott. A HejHó illatában már keveredik a mangó
és a körte, íze pedig annyira nem émelyítően édes, a műgyümölcsök mellett
inkább jótékony semlegességgel operál. De az Argus igazi párja itt is a száz
forintos, Tesco sajátmárkás Rastinger Free, amelyet a hazánkat olcsó és pocsék
lengyel sörökkel elárasztó Van Pur eresztett szabadjára az ominózus
hipermarketek polcain. Kóstolótársam meg erről állította váltig, hogy szar
lesz, de még egyszer mondom… jótékony semlegesség, azaz nincs igazán íze,
könnyen lement. Na, nem úgy, mint a Stella, amely mindenféle savanyúságot
szabályozó anyagot meg citromsavat is tartalmazott a szokásos összetevőkön és
az itthon kötelező kukoricán kívül. A szaga ennek is büntet rendesen, mint a
Bernard vagy egy középiskola fiú WC-je, és hát a Stella ’mentese nem is árul
zsákbamacskát, aromája ízét is előrevetíti…
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése