2018. november 20., kedd

Guinness Extra Stout teszt


A blog már csak archívum, ha kíváncsi vagy az új sörtesztjeimre a Youtube-on, kattolj a linkre. ;)


Minden bizonnyal a Guinness a világ egyik legismertebb sörmárkája, és ezáltal valamelyik termékük a legismertebb stout egyúttal. Ha konkretizálni kéne, akkor azt mondanám, hogy itt Európában, de még inkább Magyarországon a Guinness Draught jelenti a nagybetűs Guinnesst. Árulják is mindenfelé 0,44-es dobozban meg 0,33-as teljesen fekete üvegben, veszik is sokan, többeket hallottam áradozni a selymes és kávés ízéről, a Ratebeer meg overallban 74 pontra tartja, maga stílusában pedig 85-re tornázta fel magát. Sokaknak a Guinness Draught egyet jelent a minőségi sörivással vagy akár egyenesen a jó ízléssel.
És hogy számomra mit jelent a Guinness Draught? Az ír Heinekent. Olyan teljesen jellegtelen és lelketlen tömegtermék, amelyben maximum mutatóban találhatóak meg a stoutok jellegzetes ízjegyei, hiszen ha nem ilyen vizes és semmilyen lenne, akkor már lenne karaktere, és – micsoda borzalom! – előfordulhatna, hogy valakinek nem ízlik. Vagy legalábbis nem vennék és innák tömegek.

Ugyanakkor ha valaki ez alapján azt szűrte le, hogy én utálom a Guinnesst, az tévedett, mert vannak még bőven más Guinness termékek is, többek között az úgynevezett Extra Stoutok, amelyekből létezik erősebb, testesebb, komolyabb változat Foreign Extra Stout néven, illetőleg „sima” Extra Stoutként fut egy átlagos testességű, 5% alkoholtartalmú változat is. Európában leginkább ezt lehet megtalálni a boltok polcain a Draught mellett, bár – mily meglepő! – pont idehaza nem árulják, azonban a szlovák Tescokban és az osztrák Intersparokban hozzá lehet jutni rendre 1,89 és 1,5 eurós áron, ugyanakkor előbbi csak egy négyes pakk egy üvegre kivetített egységára, hiszen érthetetlen módon a szlovákoknál nem vásárolható meg egyesével az Extra Stout. Érdekesség még egyébként, hogy állítólag a Nigériában főzött Foreign Extra Stout a világ legjobb Guinnesse, bár ezt sem cáfolni sem megerősíteni nem tudom, hiszen nyilvánvalóan nem kóstoltam.

De most az európai piacra szánt, 5%-os, „sima” Extra Stoutról lesz szó, amely – lelövöm előre a poént – nem egy teljesen jellegtelen és híg lötty, mint a Draught, persze azért nem is egy világmegváltó darab, bőven vannak jobb stoutok is. Maga a megjelenés szép, krémes és tartós hab keletkezik a teljesen fekete italon... mondjuk itt még Draughtnál sem volt gond. Illata visszafogott, de azért jóval kávésabb, mint az alap sörüké. Ízében is határozott kávésságot lehet érezni, ami amúgy egy lágy, krémes karakterrel párosul. Van íze, tehát máris jobb, mint a Draught, de azért ennél jóval összetettebb, karakteresebb stoutokat is ittam már, és hát van teste is persze, bár azért nagyon sűrű italt nem érdemes várni, olyan közepesen testes kategória. A Guinness Extra Stout tehát egy korrekt és könnyed darab a maga kategóriájában, és ha jobban belegondolunk az ára sem olyan vészes, főképp ha az osztrákot nézzük.
Ár/érték arány: 7/10.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése