2020. december 30., szerda

Ízesített lambicok a Heineken Hungária forgalmazásában – Mort Subite Witte & Mort Subite Kriek teszt

A blog már csak archívum, ha kíváncsi vagy az új sörtesztjeimre a Youtube-on, kattolj a linkre. ;)


Ezek is pakkban voltak, mindkét fajtából kettő-kettő, plusz ehhez is járt egy pici, 0,25-ös kehely. Mondjuk ezt itt még értem is ellentétben a La Trappe-ssal, mert itt maguk az üvegek is két és fél decisek. Tescoban sikerült rátalálnom, és ezért 2800-at kértek, és ha - úgy, mint a Delirium Noeles bejegyzésben - tartjuk magunkat ahhoz, hogy a kelyhet öccázé számították, akkor 575 forintos darabárat, ami ugyan még mindig 75 forinttal több, mint a sima bolti ára a Krieknek(a Witte-t nem láttam még sehol külön, szal ahhoz ebből a szempontból nem tudok hozzászólni), de azért már elfogadható. Tehát a pakk elviekben oké, bár lehetne kicsit olcsóbb azért, de a lényeg mégiscsak az: milyenek maguk a sörök?

//Mort Subite Witte//


Számomra mindenképpen ez volt az izgalmasabb tétel, mivel ezt még nem kóstoltam korábban, a Krieket viszont ittam már csomószor. Érdekes egy készítmény egyébként is, mert ez úgy ízesített lambic, hogy a szokásos gyümölcskoncentrátum helyett aroma(egészen konkrétan barack) került bele, plusz van benne búza is(erre utal a nevében a „witte”). Az aroma elsőre nem hangzott túl biztatóan azonban már az illatában érezhető nagyon intenzív, és abszolút természetesnek ható barackosság nagyrészt már el is oszlatta az aggodalmamat. Az íze meg a maradékot is messzire száműzte, mert egyrészt a fent említett gyümölcsösség a korty során sem volt mesterkélt, másrészt meg a búzásan fanyar lezárás szépen egészítette ki azt. A Mort Subite Witte egyébként könnyed, de totál nem vizes, pont olyan a teste, ami egy ilyen ízesített lambichoz passzol.

//Mort Subite Kriek//


Ezt már ismertem, méghozzá elég jól, de ez azért nem túl meglepő. Ahhoz képest, hogy lambic, nagyon mainstream sör eleve, mivel elég sok heinekenes vendéglátóhelyen csapra szokták verni, de mondjuk szerintem ez nem baj, lévén egy korrekt kriekről beszélünk. Persze nem olyan friss és nem olyan intenzív se az íze se az illata, mint mondjuk egy Lindemans Krieknek, és nem is annyira fanyar, mint az előbb említett kedvencem, deee… rendben van. A meggy és a lambic alap egy összességében finom fanyar italban egyesül, ami egész jól reprezentálja a krieket, mint típust. Szóval aki szereti a krieket, nem hiszem, hogy nagyon csalódna benne, de amúgy túlzott elvárásokat sem kell támasztani, vannak ennél jobb tételek is ebben a műfajban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése