2019. április 15., hétfő

Karpat True American Summer Boys teszt

A blog már csak archívum, ha kíváncsi vagy az új sörtesztjeimre a Youtube-on, kattolj a linkre. ;)


A legutóbbi Billában tett látogatásom alatt találtam rá a Pivovar Karpat True American sorozatára, amelyből akkor bekerült a kosárba mind a porter mind az IPA. Most pedig sikerült felfedeznem egy újabb tagját is, a Summer Boyst, ami pedig nem meglepő módon egy könnyed, nyári frissítő italnak szánt APA. Kimondottan kedvelem az ilyen stílusú söröket, és a True American szériával sem voltak eddig rossz tapasztalataim, így izgatottan és abszolút pozitív várakozásokkal álltam neki a tesztelésnek.

Pohárba töltve narancsos beütésű félbarna ital kerül elénk, melynek tetején alig valamicske hab keletkezett, majd az is hamar eltűnt. Illata hozza az újhullámos APA-k amerikai aromakomlóinak szokásos jegyeit, így alapvetően trópusi gyümölcsösséget érezhetünk itt, ezek közül én leginkább a narancsra és a mangóra asszociáltam. Ugyanakkor ennél többről van szó, határozottan éreztem valami „belgásat” is a Summer Boys illatában, de így hirtelen nem sikerült konkrétan beazonosítanom, miért is juttatja eszembe ez az aroma a tradicionális flamand söröket. Aztán közben elkezdtem böngészni a hátsó címkét, és a Google fordítós magyar szöveg egyből felvilágosított: az összetevők között ugyanis szerepelt a koriander is. És valóban! A szokásos újhullámos komlók aromáját itt ez a leginkább witekből ismerős fűszer egészítette ki, hogy az összkép egyszerre legyen kicsit újszerű és kellemesen frissítő.

Az ízélmény pedig alapvetően tükrözi azt, amit a sör illata nyújtott. Egy édes malátalapra építkeznek az amerikai komlók, de azoknak keserűsége alig jelenik meg, egyértelműen a üde citrusosság, trópusi gyümölcsösség került a középpontba továbbra is leginkább narancsosságként és mangósságként testet öltve, amelyet a hozzáadott koriander támogat meg.

Számomra a Summer Boys tökéletesen hozta azt, amit egy ilyen stílusú APA-tól várok, és tette ezt úgy, hogy egy kicsit sikerült újat is mutatnia nekem a koriander hozzáadásával, amely mind illatában mind ízében egy kis „belgás” felhangot kölcsönzött neki, ezért igazán rosszat nem is tudnék róla mondani. Az ára pedig kimondottan kedvező, hiszen mindösszesen egy euró és harminckilenc centet kellett otthagyni érte a kasszánál.
Ár/érték arány: 9/10.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése