2022. augusztus 16., kedd

Szlovéniából Szeretettel 2. Rész - Union sörök csoporttesztje


A blog már csak archívum, ha kíváncsi vagy az új sörtesztjeimre a Youtube-on, kattolj a linkre. ;)


Ahogy ígértem, már hozom is a tök jól alliteráló Szlovéniából Szeretettel minisorozat második részét, amiben megnézzük a Lasko vetélytársának, a Unionnak a szortimentjét. Ez a brand sem totál ismeretlen nekem, szintén olyan hat éve a hazai Tescokban lehetett kapni, én meg akkor lelkes kezdőként le is kaptam a polcról egyet az alapsörükből meg az alkoholmentesből is. Igen, a mentest is behozták, nem tudom, miért, de lehet benne valami furcsa és megmagyarázhatatlan vonzerő, mert a húgom jóvoltából most is eljutott egy hozzám belőle. A lényeg, a lényeg: most az is szerepelni fog a tesztben, kezdjük is a Union Bezalkoholnoval. ;)

//Union Bezalkoholno//


Anno az alkoholmentes csoporttesztben végigszenvedtem pár ilyen jellegű terméket, long story short: mindegyik ugyanolyan volt szinte, egészen pontosan ugyanúgy volt szar. A Union Bezalkoholno sem kivétel, az illatában már egyből ott van a durván gejl és mű gyümölcsösségféle. A korty is nagyon édes, ragacsos érzete van, és sajna elég határozottan van jelen benne mind a műkörtésség mind a műribizlisség. Mert ugyebár az a helyzet a mentes sörökkel, hogy mivel gyakorlatilag az egész korty kellemetlen mellékízből áll, tehát semmi pozitívum nincs benne, az a legjobb ha minél visszafogottabb, semlegesebb karaktert kap. Szóval a Union Bezalkoholno nem teljesít túl jól, az egyetlen pozitívuma, hogy utóíze legalább nincs, a vége legalább kajak teljesen semleges.

//Union Svetlo Pivo//


A Union Svetlo Pivo a márka alapsöre, nem meglepő módon egy sima világos lagerről van szó, amiről annyi emlékem volt hat évvel ezelőttről, hogy nem volt olyan jó, mint a Lasko Zlatorog, és igazából most is ezt tudom mondani róla. Persze, a Zlatorog se egy különlegesség, és nem is sokkal jobb, de határozottan kifinomultabb darab. A Union nagyon szétesős, már az illatában nagyon furán keveredik a malátás édesség és a komlókeserű, az íze nem túl intenzív és szintén eléggé darabos hatást keltett. Malátás édeskésséggel indít, ami hamar vizes ürességbe fullad, a végén pedig hirtelen bedurran valami bárdolatlan komlókeserű. A teste is vékonyabb, mint a Zlatorognál, úgy hogy ellentétben azzal, ezt még egy korrekt ivósörnek se tudnám mondani.

//Union Nefiltrirano Pivo//


A Unionnak is van egy prémiumabbnak szánt világos lagere, ők egy szűretlen darabbal próbálkoztak, vagyis mondhatnám, hogy officially ez egy zwickl/kellerbier lenne, amit ha magyarra fordítanék, akkor pincesörnek hívnám. Az osztrák piacon nem ritka ez a típus, ott belefutottam igencsak kiemelkedő tételekbe meg… uhm… kevésbé jókba is, szóval volt összehasonlítási alapom bőven. Meg egyébként is szeretem ezt a típust. Ha jól van elkészítve, persze. Csak az a baj, hogy a Union Nefiltrirano nincs jól elkészítve. Egy eléggé megúszós darabról van szó, amelynek az illata a barackos zamatával még elsőre bíztató, de ez a barackosság mindössze a korty elején érződik picit. Utána gyorsan elillan, és a korty nagyrésze vizes és semleges lesz, amíg itt is meg nem érkezik a durva komlókeserű a végén. Ami itt azért is fura, mert szerintem egy zwicklnek inkább kéne a malátásságról meg az élesztősségről szólni, mint a komlóról, vagy pláne a komlókeserűről, a Union Nefiltriranoban mégis az utóbbi a legerőteljesebb ízjegy. Szóval Zwicklnek elég gyenge, igazából szerintem az alapsörnél is alig jobb, és oké, el lehet iszogatni, ha nagyon nincs más, de amúgy ezt se ajánlom nektek.

//Union Nefiltrirano Temno//


Amit viszont már inkább ajánlok az a Union barna lagere, ami amúgy szintén szűretlen, de ez már egy igencsak jól sikerült sör. Az illata jó pörköltmalátás, kávés és étcsokis intenzíven, és ez a két jegy az ízében is erőteljesen, és ami még fontosabb, szépen kijön. Yep, ez a legkifinomultabb az összes Union közül, ez nem is kérdés, mondjuk az tény, hogy azért nem hibátlan, és nem, nem arra gondolok, hogy vizes lenne, mert oké, hogy könnyedebb, „vizesebb”, mint a Lasko Temno, de nekem inkább azzal volt bajom, hogy az utóíze nem túl markáns. De azt leszámítva tök jó kis tmavy-t raktak össze a Pivovarna Unionnál, ami ráadásul pont az a fajta, amit annyira szeretek, úgy hogy ezt szívesen újrainnám bármikor. :))

A söröket a húgomtól kaptam, köszönet értük. :))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése